Specialisaties

Acne

Acne, wat is het?
Acne is een aandoening van de talgklieren. Elke vierkante centimeter van de huid bevat ongeveer 15 talgkliertjes, die huidsmeer (talg) produceren. Dit huidsmeer wordt afgevoerd via een uitvoergang (het follikelkanaal) dat een opening (porie) heeft naar de huid toe. Uit sommige poriën steekt een haartje. Dat zijn de uitmondingen van de haarzakjes en de talgklieren. De poriën zonder haartje zijn de uitmondingen van de zweetkliertjes. Onder invloed van hormonen ondergaat de huid allerlei veranderingen, waardoor de talgklieren in het gezicht, maar ook op de rug en de borst groter worden en meer talg (huidsmeer) produceren. Bovendien wordt de talg wat dikker en taaier van samenstelling, waardoor deze moeilijker naar de huid kan worden afgevoerd.
Acne is een puistvormige ontsteking van talgklieren in de huid onder invloed van de Proprion Bacterie. Acne kan daarnaast ook erfelijk bepaald zijn. De huid rondom de acne vertoont een roodheid en een toegenomen gevoeligheid.
Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van (gehad).
Acne is een van de meest algemeen voorkomende huidaandoeningen bij de mens. Hoewel heel 'gewoon' wat betreft voorkomen wordt het als zeer hinderlijk ervaren, cosmetisch storend en kan bij sommigen zelfs tot langdurige somberheid leiden.
Bijna iedereen heeft in de tienerjaren in meer of mindere mate last van acne.
Vooral jonge mannen en vrouwen van 14 tot 18 jaar zijn aangedaan.

Dit leeftijdsafhankelijke beloop wordt veroorzaakt door:

 • Toename van de geslachtshormoonproductie/verstoorde hormoonbalans in de puberteit
 • Dit leidt tot vergroting van de talgklieren en meer talgproductie
 • Een mix van overmatige talgproductie en dode huidcellen (keratinocyten) verstoppen de uitgangen van de talgklieren.

Hierdoor ontstaan afgesloten talgklieren (comedonen) waarvan de wand kan barsten hetgeen leidt tot ontsteking van de huid.
Zo'n 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar heeft in enigerlei mate last van deze huidaandoening, maar ook op latere leeftijd komt acné nog bij menigeen voor.
Zelfs als u vroeger nooit last van acne heeft gehad kan op latere leeftijd acne ontstaan. De mate van acne in de puberteit staat daar helemaal los van. De hieronder genoemde factoren kunnen hierbij dan ook een grote rol spelen.

Net als bij een tiener kan ook de volwassen huid acne vormen onder invloed van:

 • Hormoonschommelingen/verhoogde hormoonspiegel (zoals bijv.: menstruatie, zwangerschap, pilgebruik etc.)
 • Een veranderd leef- en voedingspatroon Hoewel 'vette voeding' (snacks, chocola, volvette zuivel etc.) in principe geen acne kan veroorzaken, kan een bestaande acne of een aanleg voor acne hierdoor wel gestimuleerd worden. Een gezonde voeding en voldoende water drinken hebben altijd een zuiverend effect op de huid.
 • (langdurige) Stress (stimuleert de bijnieren die daardoor extra androgenen gaan produceren welke acne verergeren)
 • Medicijnen

Acne en (over)gevoeligheid
Een acnehuid is vaak (over)gevoelig doordat de huid continue actief de 'invasie van bacteriën' aan het bestrijden is.
Daardoor maakt het immuunsysteem van de huid overuren. Het gebruik van aggressieve acne-middeltjes (zoals alcohol), welke de natuurlijke beschermlaag van de huid oplossen, irriteren en uitdrogen en als tegenreactie daarop de huid juist weer meer talg produceert, raakt deze compleet uit balans en ontregeld. Dit alles maakt de acnehuid (over)gevoelig.

Verschillende vormen van acne:
Acne komt het meest voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten zoals: het gelaat, de rug, de borst en de schouders.
Er zijn verschillende vormen van acne: welke kunnen variëren van een enkel klein puistje tot grote talgcysten.

We onderscheiden de volgende acnevormen:

 • Acne Vulgaris (normale acne en/of jeugdpuistjes, meest voorkomende acnevorm)
 • Acne Keloïdalis (puistjes die littekens achterlaten)
 • Acne Conglobata (ernstige acnevorm, waarbij abcessen en littekens gevormd worden, vaak op de rug)
 • Acne Pustulosa (grote puisten)
 • Acne Rosacea (ontstoken couperose en puistvorming met hevige roodverkleuring van de huid)
 • Comedonen (de zogenaamde mee-eters: wit of zwart kleurende talgpropjes)
   

Hoe ziet acne eruit?
Acne ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). In andere gevallen staan ontstekingsverschijnselen meer op de voorgrond en bepalen rode pukkels ('papels'), puistjes ('pustels'), pijnlijke onderhuidse knobbels of cysten (met talg gevulde holtes) het huidbeeld. Alle vormen van acne tonen in meer of mindere mate de volgende typen huidafwijkingen en restafwijkingen:
Comedonen (mee-eters)
Het meest typisch aan het klinisch beeld van acne zijn de zgn. comedonen of mee-eters. Er zijn verschillende typen comedonen te onderscheiden. Comedonen vertonen in principe geen ontsteking.

Open comedonen ('blackheads'):
Deze zijn grijs of zwart van kleur. De donkere kleur is geen vuil, maar een pigment dat het lichaam zelf aanmaakt. Doordat de talg via de open talgklier in direkte verbinding met zuurstof is, oxideert de huidtalg tot een donkere kleur.

Gesloten comedonen ('whiteheads'):
Bij deze comedonen is de talgklieropening (follikelopening) volledig afgesloten waardoor de talg zich onderhuids gaat ophopen. Deze talg is zichtbaar als witte 'kopjes' of puistjes.

Pustels:
Pustels, of in gewoon Nederlands: puistjes, zijn in feite gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Er is duidelijk roodheid (erytheem) zichtbaar, zowel van het puistje zelf als de huid direct eromheen.
Infiltraten
Soms ontstaan rode ontstoken bulten met uitgebreide roodheid en pijn. Dit zijn infiltraten die soms spontaan kunnen ontstaan, maar meestal worden veroorzaakt door het 'leegknijpen' van een puistje.
Door de druk die op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze onderhuids scheuren, waardoor de inhoud in de omgevende huid terechtkomt. Dit kan leiden tot een flinke pijnlijke ontsteking van de huid.
Huidafwijkingen bij 'uitdovende' acne ofwel rest-acne
Na het spontaan 'uitdoven' van de acne of na behandeling wordt ter plekke van de voormalige ontstekingen nog een bruin-rode of paarse verkleuring van de huid gezien. Dit zijn dus geen actieve acne-afwijkingen maar een huid die zich aan het herstellen is. Dit wordt postinflammatoir erytheem genoemd.
Dit postinflammatoir erytheem kan uiteindelijk donker verkleuren (postinflammatoire hyperpigmentatie).
Dit wordt vooral gezien bij mensen met een donker huidtype, maar komt soms ook bij blanke huidtypes voor.
Deze postinflammatoire hyperpigmentatie, die vaak als cosmetisch storend wordt ervaren verdwijnt vaak in de loop der jaren vanzelf. Men kan dit proces versnellen middels salonbehandelingen met Microdermabrasie (Dermabrasion).

Hoe ontstaat acne ?
Door de verhoogde talgproductie, de dikkere en taaiere talg en door ophoping van verhoornde huidcellen bij de uitvoergang van de talgklier raakt deze verstopt. Daarnaast zetten de Proprion Bacteriën die zich in de talgklier bevinden de talg om in vrije vetzuren, die door de wand van de verstopte talgklier heendringen en een ontsteking veroorzaken. De bloedtoevoer neemt toe (de huid kleurt rood) en een toename van witte bloedcellen ter plaatse (de huid zwelt op) om deze stoffen af te voeren is het gevolg. De ontstane zwelling drukt tegen zenuwen in de huid (men voelt pijn). De witte bloedcellen 'vernietigen' de irriterende stoffen en bacteriën (er ontstaat pus). Hierdoor ontstaan rode puisten ('papels'), waarin zich etter kan vormen ('pustels'). Een puist is danook een natuurlijke afweerreactie/gezonde opruimingsactie van de huid op de bacteriën met hun uitscheidingsstoffen.

Bij het ontstaan van acne werken verschillende factoren samen:

 • Een verhoogde talgproductie onder invloed van: hormonen, stress, medicijnen, veranderd leef- en voedingspatroon.
 • Een verhoorningsstoornis (dode huidcellen) in de haarfollikel (uitvoergang waarin zich een haartje bevindt die normaliter zorgt voor makkelijk transport van de talg naar buiten).
 • Proprion Bacteriën in de talgklieren leven van ons huidtalg en scheiden irriterende stoffen uit en veroorzaken een ontstekingsreactie.
 • Mannelijke hormonen (Androgenen) activeren de talgklieren en maken de talg tevens taaier en dikker, waardoor de talg niet makkelijk via de huidporie naar buiten kan vloeien en de huid verstopt (Androgenen komen overigens ook bij vrouwen (in mindere mate) voor).

Wat kunt u aan acne doen?
Laat u zich goed informeren en adviseren door onze professionele ANBOS-schoonheidsspecialiste, zij kan als geen ander u de juiste producten adviseren en u precies uitleggen hóe u uw huid thuis het beste kan verzorgen.

Kijk uit wèlke producten u gaat gebruiken, er is namelijk een groot aantal acne-bevorderende/verergerende stoffen in veel produkten aanwezig, welke dus vermeden dienen te worden. Hiervoor kunt u het etiket op het produkt raadplegen.
Ga niet snel af op pakkende reclames of 'wondermiddeltjes', want deze brengen vaak meer schade aan dan dat ze de huid goed doen. Wèl moet u de acnehuid vooral goed blijven verzorgen, want een acnehuid is uit balans en heeft juist baat bij een goede verzorging, maar raadpleeg hiervoor altijd een gediplomeerde en gevestigde ANBOS-schoonheidsspecialiste.

2x Dagelijks grondig reinigen:
Bij elke vorm van acné is het van belang de huid thuis dagelijks 's-ochtends en 's-avonds goed - maar voorzichtig ! - te reinigen met een milde reiniging en schoon water. Na het wassen de huid niet droogwrijven, maar voorzichtig droogdeppen/ boen of schrob de huid niet, maar reinig de huid altijd op een milde wijze om beschadiging van de puistjes te voorkomen. Door het dagelijks reinigen wordt overtollig talg geabsorbeerd (hierdoor wordt de vorming van mee-eters en daarmee dus ook de kans op het ontstaan van acne verminderd) en elimineert en vermindert u de bacteriën (waardoor er minder ontstekingen ontstaan).

Gebruik speciaal op acne afgestemde huidverzorgingsproducten van één hetzelfde merk:
Naast de dagelijkse reiniging is het heel belangrijk dat de huid thuis dagelijks goed gereinigd en verzorgd wordt met speciaal op de gevoelige acnehuid afgestemde huidverzorgingsproducten van één hetzelfde merk (producten van verschillende merken kunnen elkaar tegenwerken en allergische overgevoeligheidsreacties veroorzaken doordat ze uit verschillende grondstoffen zijn samengesteld. Producten van één hetzelfde merk ondersteunen juist elkaars werking en bevatten hoofdzakelijk dezelfde grondstoffen, geadviseerd door uw schoonheidsspecialiste.
Gebruik juist geen agressieve of uitdrogende produkten.

Een wekelijkse dieptereiniging:
Dit is geen overbodige luxe, middels: een milde peeling: deze verwijdert dode huidcellen en verdunt hierdoor de hoornlaag & een zuiverend masker: absorbeert overtollig talg uit de poriën waardoor de poriën beter 'open' blijven en minder snel verstopt kunnen raken.

Acnebehandeling in de schoonheidssalon
Laat uw acnehuid vakkundig en professioneel door een gediplomeerde ANBOS-schoonheidsspecialiste regelmatig schoonmaken. Zij weet als geen ander hoe acne vakkundig, zo pijnloos mogelijk en zonder verlittekening te verwijderen en kan de huid veel dieper en beter reinigen, zuiveren en verzorgen dan wat u thuis zelf kunt.
Alleen dàn kunt u acne effectief aanpakken !

WAARSCHUWINGEN:

 • Krab niet aan de acne of ga deze niet zelf uitknijpen. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. In dit stadium kan acne littekens nalaten. Vaak knijpt u de ontsteking naar binnen toe kapot en komt er een (tweede) diepere ontsteking, die langzaam en vaak met blijvende littekenvorming zal genezen. Ook als te laat met de behandeling wordt begonnen of wanneer de huid verkeerd wordt behandeld kan dit de vorming van littekens tot gevolg hebben. De lichtere vormen van acne genezen doorgaans zonder zichtbare littekens. Het is echter het belangrijkste littekens te voorkomen. Een goed advies daarbij is danook tijdig de ANBOS-schoonheidsspecialist of arts te raadplegen.
 • Gebruik geen aggresieve acne-producten. Een acnehuid is continue actief de 'invasie van bacteriën' aan het bestrijden, het immuunsysteem van de huid maakt daardoor overuren. Het gebruik van aggressieve acne-middeltjes (zoals alcohol), welke de natuurlijke beschermlaag van de huid oplossen, irriteren en uitdrogen en als tegenreactie daarop de huid juist weer meer talg produceert, raakt deze compleet uit balans en ontregeld. Dit alles maakt de acnehuid (over)gevoelig.
 • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van make-up. Make-up sluit de huid af en verstopt de poriën, waardoor de acne verergert. Een olie-vrije foundation op waterbasis (non-comodogeen) of een minerale poeder (non-comodogeen) met natuurlijke pigmenten daarentegen werkt juist verzorgend en verstopt de huid niet.
 • Minerale olie in huidverzorgingsproducten leidt tot verstopping en een toename van puistjes. Echter, ook in hairstylingproducten wordt deze stof veel gebruikt. Haar-wax is pure minerale olie, die via het hoofdkussen op de gezichtshuid terechtkomt en zo voor verstopte poriën zorgt. Raadpleeg altijd het etiket van verzorgingsprodukten. Ook het gebruik van haarlak bevordert acne, met name op het voorhoofd waar de lakdeeltjes de poriën verstoppen. Houd bij gebruik van haarlak ter bescherming van de gezichtshuid altijd uw hand voor het gezicht.
 • Verzorg de gevoelige acnehuid met speciale acneprodukten geadviseerd door een gediplomeerde schoonheidsspecialiste. Gebruik geen agressieve of uitdrogende produkten en boen/schrob de huid niet, maar reinig de huid altijd op een milde wijze.

Hormonale Acne (acne ontstaan door een verhoogde hormoonspiegel) is nooit 100 % te genezen ! Niet met produkten, maar ook met behandelingen kan de hormoonspiegel van het lichaam niet beïnvloed worden ! Dit is enkel te behandelen door een huidarts/dermatoloog middels: hormonale medicijnen (antibiotia, speciale medicinale produkten, anti-conceptiepil tegen acne etc...) of speciale medicijnen maar dit is niet altijd zonder risico!

Acne en zon/zonnebank
Het klopt dat de zon/zonnebank de puistjes uitdroogt en dat de acne om die reden lijkt te verminderen. Maar het tegendeel is waar. De zon verdikt namelijk de hoornlaag (om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen), waardoor de openingen van de talgklierkanaaltjes verstopt raken en er zwarte puntjes ontstaan. De zon/zonnebank droogt de huid ook uit, waardoor de huid als reactie hierop juist versneld extra talg zal gaan aanmaken. Een vermeerdering en explosie van puistjes is dan vaak het gevolg. Opgelet dus voor het bedrieglijke effect van de zon/zonnebank !
Bij sommige mensen doet de zon/zonnebank meteen een acne-opstoot ontstaan. We spreken dan van 'zonne-acne' ook wel bekend als zonne-allergie. M.a.w. acne verergert juist door de zon/zonnebank !

WAARSCHUWINGEN:

 • Gebruik op zonnige dagen altijd een Sunblock (zonneproduct met een hoge beschermingsfactor welke UV-stralen blockt) om de huid goed te beschermen als u buiten bent (ook al zont u niet) en vermijd de zon zoveel mogelijk.
 • Antibiotica maakt de huid extra gevoelig voor zonlicht en kan pigmentvlekken veroorzaken !


Huidverstoppende comodogene stoffen welke vermeden dienen te worden:
De hieronder genoemde stoffen kunnen in bepaalde huidverzorgingsprodukten voorkomen en verergeren/stimuleren acne. U dient altijd het etiket op het produkt te kijken om te checken of het erin voorkomt.

 • Zeep: ontvet en ontvocht de huid sterk waardoor deze uitdroogt en als reactie hierop juist méér talg zal produceren.
 • Minerale olie (Paraffine Liquidum, Petrolatum, Paraffin, Mineral Oil): legt een verstikkend vetlaagje over de huid waardoor de poriën verstoppen.
 • Kruipolie (Isopropyl Myristate): verstopt eveneens de poriën.
 • Lanoline (Lanolin): geeft verstopping en veroorzaakt irritaties, waardoor de huid méér talg zal produceren.
 • Sodium Hydroxide: verhoogt de PH-waarde (zuurgraad) van de huid, waardoor bacteriën meer kans krijgen en de huid méér talg zal produceren.
 • Harde alcohol (Alcohol Denat.): droogt sterk uit, waarna de huid als reactie hierop juist méér talg zal produceren.
 • Parfum (Fragrance): irriteert de huid, waardoor de huid als reactie hierop juist méér talg zal produceren.
 • Kleurstoffen en talkpoeder (denk aan make-up/camouflage !): verstoppen de poriën.


Speciale jongerenbehandeling:
Oppervlakte reiniging
Diepte reiniging
Uitzuiveren oneffenheden
Masker
Dag- of nachtcrème

Advies voor thuisverzorging:
Facewash, huidlotion, acnekuurcrème.
Voor het beste resultaat adviseer ik wel de producten thuis te gebruiken.

Tijdsduur: 60 minuten
Tot 18 jaar
€ 41,50

content image

Lichaamspakking

Verstevigende lichaamspakking

Wanneer neemt u een lichaamspakking:

 • Voor een moment van totale ontspanning;
 • Ter bestrijding van cellulite;
 • Als ondersteuning bij afslanken (breekt vet af);
 • Werkt ontgiftend en ontslakkend doordat het afvalstoffen afvoert.


Wat doet de verstevigende lichaamspakking:

 • Regenereert;
 • Neemt afvalstoffen op;
 • Maakt vetophopingen los en voert deze af;
 • Heeft een voedende en verzachtende werking op de huid en maakt deze rustiger;
 • Verbetert de bloedcirculatie;
 • De huid wordt gladder en strakker;
 • Vochtafdrijvend.

Het spreekt voor zich dat ter ondersteuning van de lichaamspakking het drinken van groene thee sterk is aan te bevelen en wel om de volgende redenen:

 • Werkt stimulerend en opmonterend zonder nerveus te maken;
 • Bevordert de spijsvertering;
 • Versterkt het immuunsysteem;
 • Verstevigt de bloedvaten;
 • Breekt vet af;
 • Remt het verouderingsproces;
 • Remt de groei van schimmels.


Groene thee bevat reeds genoemde anti-oxidanten en alle viataminen en mineralen die u kunt bedenken. Daarnaast bevat groene thee 400 aromatische stoffen.

Tijdsduur: 60 minuten
€ 69,50

content image

T-away

Een systeem dat directe resultaten geeft bij de behandeling van cosmetische huidproblemen?
De T-away is door zijn nieuwe ushf-procédé (ultra short high frequency) in staat bij veel soorten indicaties al direct bij de eerste behandeling zichtbare resultaten te leveren.

Alle behandelingen zijn weefselvriendelijk en worden door bijna alle behandelde personen als pijnloos ervaren.
Voor alle indicaties zijn speciale programma‘s voorhanden.
Het resultaat bestaat telkens uit een effectieve en overtuigende behandeling met een optimale veiligheid en een minimale weefselbelasting.

Overtuigende werking voor direct enthousiaste klanten. Zie filmpje onder "Links"

Op deze manier kunnen praktisch alle cosmetische probleemzones met een uitstekend resultaat worden behandeld. Aan de wensen van de klant wordt maximaal tegemoet gekomen.
Behandeltijd is maximaal 15 minuten per behandeling.
Voor bepaalde behandelingen kunt u een vergoeding krijgen via uw ziektekostenverzekering, informeer hierna bij uw ziektekostenverzekering!

Per 5 minuten:
€ 27,50

content image